SRB | SLO | ENG

Međunarodni fudbal

FIFA menja pravila zbog Martineza: Uzima se duša fudbalu koju su udahnuli Ivković i Maradona na Mundijalu u Italiji

Ivan Radošević 28. januar 2023 0 Komentariši
Emilijano Martinez kao razlog za promenu pravila. (foto: Getty Images)
Golmanima prilikom izvođenja penala hoće da zabrane i verbalnu komunikaciju sa izvođačem, šta će tek posle toga da usledi?
Fudbal se menja. Već se eksperimentiše sa novim načinom merenja vremena, uvođenjem belog kartona, VAR je podelio gledaoce na one koji odobravaju uvođenje tehnologije i one koji misle da ubija dušu fudbala. Sada su pod lupom golmani.
 
One psiholške igrice i provokacije koje su omogućile Emilijanu Martinezu da lansira na svetski tron Argentinu, sada su pod lupom. FIFA razmišlja o promeni prvaila, baš zbog njega. Nisu razlog njegove provokacije i nesportsko ponašanje posle Mundijala u Kataru, već način na koji je uticao na igrače prilikom izvođenja jedanaesteraca.
 
Zbog toga će na kongresu FIFA na stolu biti i predlog Međunarodnog odbora fudbalskih saveza. Oni traže da se golmanima zabrane psihološke igrice, odnosno da se ne dozvoljava više da čuvari mreže razgovaraju sa izvođačima penala i da na taj način utiču na njih pre šuteva. O toj temi će se raspravljati na sastanku, a navodno je glavni razlog za to bio upravo Martinez i njegovo ponašanje tokom penal serije sa Francuskom u finalu Svetskog prvenstva.
 
Ova tema izazvala je i polemiku na društvenim mrežama. Kao i obično, postoje oni koji se slažu i koji su protiv uvođenja novog pravila. Oni koji su za, smatraju da je to "dobro pravilo koje će se postarati da sve bude fer i korektno", dok oni koji se protive smatraju da se tako ubija draž i neizvesnost "ma, najbolje da golman kaže i u koju stranu će da se baci", napisao je jedan od fanova. 
 
A, mi samo možemo da podsetimo na penal seriju sa Mundijala u Italiji.U četvrtfinalu odlučivala je o polufinalisti, a akteri su bili Jugoslavija i Argentina. Tomislav Ivković je prišao Maradoni i opkladili su se da će da mu odbrani penal. To je Ivković i uradio, a obojica su posle prepričavala taj momenat. Argentina je otišla dalje, a njih dvojica su ugradili novi kamen u temelj duše fudbala.

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Kad sam došao zaista su bili "ubijeni" i falilo im je samopouzdanja. Igranje u Zvezdi je pritisak i odgovornost, a često to stranci ne razumeju. Kada dođete u veliki klub, očekuje se da to bude sad i odmah. To je teško u fudbalu, jer je nephodno vreme. Ipak, u modernom fudbalu nema vremena. Pokušavali smo da kroz priču to rešavamo. Svi oni su kvalitetni igrači koji su sa razlogom došli u Zvezdu. Treba im vratiti samopouzdanje. Ako igrač to nema, nije u stanju da pruži maksimum. To se stvara korektnim odnosom i poverenjem između trenera i igrača, ali i napornim radom. ...više
Vladan Milojević
Osoba o kojoj govorim (Zvonimir Boban) ne zaslužuje komentar sa moje strane. Ljudi koji nas poznaju će sami formirati mišljenje. Samo nekoliko rečenica o njegovom uzviku o moralu. Bio je jedan od retkih koji je znao da se neću kandidovati za novi mandat. Kada je saznao da ću to otkriti na kongresu, požurio je s pismom. Znao je da njegovo jadikovanje tada neće imati smisla. Čiji su lični interesi upitni? Čiji je moral upitan? Uvek mogu da se pogledam u ogledalo. Imam divan život u fudbalu i van njega ...više
Aleksander Čeferin o Zvonimiru Bobanu
Mateus Saldanja i bilo koji drugi igrač, a koji je stigao na leto u Partizan, nije na prodaju! Ne pregovaramo ni sa jednim turskim klubom, niti sa bilo kojim drugom ekipom u vezi sa Saldanjom. ...više
Miloš Vazura

Anketa

Da li ste za to da Nacionalni stadion ponese ime Siniše Mihajlovića?

Svi glasovi: 1462
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.