SRB | SLO | ENG

Međunarodni fudbal

Osnovala ih vlada Turkmenistana, imali na 20 mečeva 20 pobeda: Kako je Arkadag postao jedinstven klub na svetu!

Redakcija 6. decembar 2023 0 Komentariši
(foto: Zvanični FB/TW/IG igraća)
Prvi put osvojili šampionsku titulu, postoje tek nekoliko meseci, a u timu su po dekretu dovedeni najbolji igrači iz Turkmenistana.

Fudbalski klub Arkadag, osnovan ove godine u čast nekadašnjeg autoritarnog predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova, osvojio je šampionsku titulu u Turkmenistanu nakon što je ostvario sve pobede u ligi.

"Fudbaleri Arkadaga osvojili su prvi put šampionsku titulu u Turkmenistanu", naveo je državni list "Zlatni vek".

Stvoren na proleće u čast bivšem lideru poznatom po tome što je uspostavio kult ličnosti, Arkadag je odmah dobio dozvolu da se takmiči u prvoj ligi.

Na vlasti od 2006. do iznenadne ostavke 2022. godine, Gurbanguli Berdimuhamedov i dalje je uticajan i praktično vlada zajedno sa svojim sinom Serdarom. Njegov nadimak je Arkadag, što znači zaštitnik i vođa turkmenistanske nacije.

U klub su dovedeni najbolji igrači iz drugih turkmenistanskih klubova pa je Arkadag bio ubedljiv protiv konkurenata, ostvario je 20 pobeda u 20 utakmica, imao je najbolji napad sa 70 golova i najbolju odbranu sa 14 primljenih golova. Najveći konkurent Altin Asir ima 16 bodova manje, četiri kola pre kraja, dok je prošlogodišnji šampion Ahal zaostao 34 boda.

Najbolji strelac šampionata drugu godinu uzastopno je Didar Durdujev. On je "Frans presu" rekao uoči transfera u Arkadag na proleće da je bilo "nemoguće odbiti takvu primamljivu ponudu".

"Ekipa je formirana u aprilu i mi smo šampioni Turkmenistana na kraju godine, to nas ohrabruje da ostvarimo nove pobede. Pokušaćemo da osvojimo Kup", rekao je Durdujev, koji je postigao 26 golova u ligi.

Nekada grad duhova, Arkadag je u junu postao grad od državne važnosti. U centru Arkadaga čija je izgradnja koštala pet milijardi dolara postavljen je zlatni spomenik visok 43 metra koji predstavlja Gurbangulija Berdimuhamedova.

Više o:

Fudbal

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Osoba o kojoj govorim (Zvonimir Boban) ne zaslužuje komentar sa moje strane. Ljudi koji nas poznaju će sami formirati mišljenje. Samo nekoliko rečenica o njegovom uzviku o moralu. Bio je jedan od retkih koji je znao da se neću kandidovati za novi mandat. Kada je saznao da ću to otkriti na kongresu, požurio je s pismom. Znao je da njegovo jadikovanje tada neće imati smisla. Čiji su lični interesi upitni? Čiji je moral upitan? Uvek mogu da se pogledam u ogledalo. Imam divan život u fudbalu i van njega ...više
Aleksander Čeferin o Zvonimiru Bobanu
Mateus Saldanja i bilo koji drugi igrač, a koji je stigao na leto u Partizan, nije na prodaju! Ne pregovaramo ni sa jednim turskim klubom, niti sa bilo kojim drugom ekipom u vezi sa Saldanjom. ...više
Miloš Vazura
Pitali su me, ne znam koliko puta, hoću li biti kao Aleks Ferguson. U stvarnosti se to ne može dogoditi. To zato što to vi novinari ne dozvoljavate. Veoma je teško biti trener Barselone. Vidiš kako te kritikuju, kako žele da te ubiju. Sve to utiče na čoveka. ...više
Ćavi

Anketa

Da li ste za to da Nacionalni stadion ponese ime Siniše Mihajlovića?

Svi glasovi: 1306
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.