SRB | SLO | ENG

Španija

Priznati hirurg tvrdi: Dragiša Gudelj ne bi smeo više da igra fudbal, savetujem mu da uradi bolje medicinske preglede

Redakcija 4. decembar 2023 0 Komentariši
(foto: zvanični klupski sajt)
Dr. Miljko Ristić, specialist kardiohirurgije, komentarisao je trenutna dešavanja vezana za Dragišu Gudelja, koji se ponovo srušio na fudbalskom terenu.

Naš priznati lekar, dr Miljko Ristić, pratio je aktuelna dešavanja oko Dragiše Gudelja. Brat srpskog reprezentativca Nemanje Gudelja ponovo je pao na terenu tokom fudbalske utakmice, ali je preživeo nove srčane probleme. Verovatno zbog ugrađenog defibrilatora. U izjavi za Kurir, Ristić je upozorio na problem neadekvatnih medicinskih pregleda profesionalnih fudbalera.

"Video sam šta se desilo u Španiji, nemili događaji na fudbalskom terenu su uglavnom ispraćeni, jer je fudbal planetarno popularni sport. Kao predsednik lekarske komisije FSS pratio sam obaveze fudbalera i redovno sam učestvovao na seminarima koje je dva puta godišnje organizovala UEFA i FIFA. U 90% slučajeva gde se igrač srušio na terenu jeste da tu nema kompetentnog kardiološkog pregleda lekara, tu mora da postoji adekvatan pregled specijaliste", rekao je Ristić.

Stručnjak koji je u svojoj karijeri obavio preko 15.000 operacija upozorava:

"Nije dovoljan običan EKG, to je traka od pola minuta koja prati rad srca. Postoje uređaji koji prate rad srca 24h, postoje čak i uređaji koji se nose sedam dana i tu nema nikakvih problema, čovek normlano funkcioniše dok ga nosi, a taj aparat prati sve, da li ima aritmija, da li ima dužih pauza između otkucaja srca itd. Nakon toga elektrofiziolog i treba da da svoje mišljenje i tek tada igrač može da igra, ne znači da će se tada isključiti mogućnost da igrač dobije srčanu manu, ali sigurno da će ovo biti mnogo sigurnija i bezbednija opcija."

Za bivšeg predsednika medicinske komisije u FSS-u nema dileme - Dragiša Gudelj ne bi smeo više rizikovati igrajući fudbal.

"Ukoliko su i pitanju urođene srčane mane, one se manifestuju mnogo ranije,tako da mislim da to nije urođeno. Njemu bi trebalo trajno zabraniti da se bavi sportom, trebalo je to uraditi odmah nakon prvog događaja, očigledno je to propust lekara, trebalo je da nosi pomenuti uređaj i da nakon toga čitav konzilijum doktora i elektrofiziloga da svoje mišljenje."

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Impresivan je način na koji je došao u Premijer ligu iz MLS lige i odmah počeo da pruža odlične partije, veoma smo srećni njegovim odbranama. On je zaista odlična ličnost i profesionalac. Pokazuje da ume da se nosi sa pritiskom koji nosi igranje za Čelsi. ...više
Maurisijo Poketino o Đorđu Petroviću
Kad sam došao zaista su bili "ubijeni" i falilo im je samopouzdanja. Igranje u Zvezdi je pritisak i odgovornost, a često to stranci ne razumeju. Kada dođete u veliki klub, očekuje se da to bude sad i odmah. To je teško u fudbalu, jer je nephodno vreme. Ipak, u modernom fudbalu nema vremena. Pokušavali smo da kroz priču to rešavamo. Svi oni su kvalitetni igrači koji su sa razlogom došli u Zvezdu. Treba im vratiti samopouzdanje. Ako igrač to nema, nije u stanju da pruži maksimum. To se stvara korektnim odnosom i poverenjem između trenera i igrača, ali i napornim radom. ...više
Vladan Milojević
Takav smo narod da uvek hoćemo da svalimo krivicu na nekog drugog. Ne vidim razlog, zašto se ne radi bolje u mlađim kategorijama. Imam utisak da nam mladi igrači ne dolaze najobučeniji u prvi tim i to ne mislim na elementarnu tehniku pas i prijem lopte, to je fudbalska abeceda. Ovde se radi o pozicionoj igri, brojčanim odnosima, numeričkoj superiornosti. U tim stvarima, mladi igrači su nam needukovani. Biću surovo realan, ali naši igrači su manje obučeni od mnogih evropskih i svetskih nacija. To je nešto što mora da se preispita i to na najnižem nivou. ...više
Miloš Milojević

Anketa

Da li ste za to da Nacionalni stadion ponese ime Siniše Mihajlovića?

Svi glasovi: 1306
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.