SRB | SLO | ENG

Italija

Šta će biti sa San Sirom: Da li bi Inter i Milan mogli da napuste legendarno zdanje?

Miloš Zekić 15. septembar 2023 0 Komentariši
San Siro. (foto: //)
Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala podsetio je italijansku javnost, u nedelji pred prvi gradski derbi, da kultni stadion "Đuzepe Meaca", odnosno "San Siro", neće biti srušen sve i da se u narednom periodu oba velikana odsele s njega.
Za Salu i njegovu koaliciju na lokalnom nivou milanski stadion ima preveliku kulturnu i istorijsku važnost da bi bio srušen.

Pored toga, Milano decenijama ubira ozbiljan profit iznajmljujući "evropsku fudbalsku katedralu" plavo i crveno-crnima, praktičnom uzimajući procenat od svake prodate ulaznice, a prošle sezone oba tabora gledalo je preko 74.000 navijača u proseku.

Dok grad lepo zarađuje od svog fantastično konstruisanog, ali zastarelog i prevaziđenog objekta, Inter i Milan uveliko su izgubili trku s konkurencijom i primat u evropskim takmičenjima, jer ostaju bez ogromnih profita koji dolaze zajedno s izgradnjom modernih stadiona koji su u vlasništvu samih klubova.

Stadion pruža neverovatan doživljaj i stvara enormnu buku na terenu, ali van njega ne postoji ništa na čemu klubovi mogu da zarađuju dodatni novac, niti je on u funkciji u danima kada nema utakmica (osim muzeja i zvaničnih butika).

S druge strane, klubovi vlasnici svojih stadiona rentiraju poslovni prostor 365 dana u godini, imaju u ponudi restorane, zabavne parkove, mini tržne centre, obdaništa, zanatske radnje i salone različitih usluga, a na samim tribinama i posebne lože koje se iznajmljuju za desetak i više hiljada evra za samo jednu utakmicu.

Od toga "San Siro" ima muzej i butik, zbog čega su i nerazuri i rosoneri uveliko u fazi priprema izgradnje svojih stadiona, jer nikakvi sportski uspesi, niti sponzorski ugovori ne mogu da nadoknade novac koji gube rentiranjem oronulog stadiona u vlasništvu grada.

Radi se o gubitku od oko 100 miliona evra godišnje, bez kojih nije moguće odgovoriti na mogućnosti najbogatijih klubova Evrope.
 

Više o:

Povezano

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Osoba o kojoj govorim (Zvonimir Boban) ne zaslužuje komentar sa moje strane. Ljudi koji nas poznaju će sami formirati mišljenje. Samo nekoliko rečenica o njegovom uzviku o moralu. Bio je jedan od retkih koji je znao da se neću kandidovati za novi mandat. Kada je saznao da ću to otkriti na kongresu, požurio je s pismom. Znao je da njegovo jadikovanje tada neće imati smisla. Čiji su lični interesi upitni? Čiji je moral upitan? Uvek mogu da se pogledam u ogledalo. Imam divan život u fudbalu i van njega ...više
Aleksander Čeferin o Zvonimiru Bobanu
Protiv Srbije? Rekao bih ovako. Oni sami nam daju dodatnu motivaciju. Ne bih prognozirao ništa, govorio bih nakon utakmice. Verujem u nas! Njihovi komentari i provokacije me dodatno pale, molim ih da ih bude što više. Jedva čekam tu utakmicu. Moje koreni su iz Srbije, ali na ovoj utakmici idem na sve ili ništa. Oni će imati navijače, mi takođe, daćemo sve od sebe i nadamo se dobrom kraju. ...više
Petar Stojanović
Srbija je moja zemlja! Srbija mi je dala da budem fudbaler i da se zna za mene. Jednog dana... Moraću da se odužim. Sigurno je da sam sada mlad za selektora. Biti trener svaki dan i biti selektor, nije isto. Svakome je čast da sedne na klupu svoje zemlje. To je vrhunac karijere. Voditi državni tim kao selektor. ...više
Dejan Stanković

Anketa

Da li ste za to da Nacionalni stadion ponese ime Siniše Mihajlovića?

Svi glasovi: 2662
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.