SRB | SLO | ENG

U fokusu

U neverovatnoj priči o uspehu fudbala u Tadžikistanu stoji čovek sa Balkana: Upoznajte Petra Šegrta

Klemen Kos 29. januar 2024 0 Komentariši
(foto: /)
U izuzetnoj priči o fudbalskom uspehu, hrvatski trener Petar Šegrt postao je nacionalni heroj u Tadžikistanu, vodeći nacionalni tim zemlje do nezapamćenih visina.

Prvi put u svojoj istoriji, Tadžikistan se kvalifikovao za Azijski kup, turnir koji je od 2019. godine proširen na 24 najbolje azijske ekipe. Ovaj uspeh je posebno značajan za Tadžikistan, zemlju sa 11 miliona stanovnika, koja se smatra najsiromašnijom u Centralnoj Aziji.

Petar Šegrt, 57-godišnji Hrvat, prošao je jedinstven put u svojoj fudbalskoj karijeri. Rođen u Đurđevcu (Hrvatska), preselio se u Nemačku sa porodicom u mladosti. Njegova trenerska karijera počela je u nižim ligama nemačkog fudbala i postepeno napredovala kroz različite uloge, uključujući boravak u Austriji i ulogu pomoćnog trenera u Nemačkoj.

Svoj proboj doživeo je u Gruziji, gde je radio kao tehnički direktor Fudbalskog saveza Gruzije i privremeni selektor nacionalnog tima. Šegrtova trenerska putanja odvela ga je na različite destinacije, uključujući Indoneziju, Bosnu i Hercegovinu (Zvijezda Gradačac), Avganistan i Maldive, pre nego što je preuzeo kormilo reprezentacije Tadžikistana u januaru 2022.

Filozofija Šegrta korene vuče iz stvaranja harmonije među svojim igračima, principa koji smatra ključnim za uspeh tima. Njegov pristup dobro je rezonovao sa timom Tadžikistana, koji se sastoji uglavnom od igrača domaće lige sa nekoliko izuzetaka koji igraju u jačoj uzbekistanskoj ligi. Najznačajniji igrač pod njegovim vođstvom je Parvizdžon Umarbajev, koji igra za CSKA Sofiju u Bugarskoj.

Potpis hrvatskog trenera bio je očigledan kako je Tadžikistan, smatran autsajderom, trijumfovao nad Ujedinjenim Arapskim Emiratima u osmini finala Azijskog kupa. Šegrtova sposobnost da podnese pritisak i pripremi svoj tim za veliku scenu bila je ključna za njihov uspeh.

 

Više o:

Fudbal

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Srbija može da igra i protiv nas u ovoj prostoriji. Pravno ne možemo ništa da uradimo. U neku ruku, zašto je to uopšte toliki problem? Zašto je igranje fudbala problem? Nikog nije briga za taj meč, da vi Englezi ne govorite o tome, niko ne bi ni znao da se igra. Mi u Sloveniji i ne znamo da je susret zakazan, jer ljudi ne mare za stvari na koje engleska politika, ali i mejnstrim mediji mnogo puta, ističu. Ponekad nas bombarduju ovim, a onda razgovaram sa prijateljima širom Evrope koji kažu: 'O čemu pričaš?' Oni znaju da je Rusija suspendovana i to je to. Sada igraju jednu prijateljsku - pa šta? ...više
Aleksander Čeferin
Mateus Saldanja i bilo koji drugi igrač, a koji je stigao na leto u Partizan, nije na prodaju! Ne pregovaramo ni sa jednim turskim klubom, niti sa bilo kojim drugom ekipom u vezi sa Saldanjom. ...više
Miloš Vazura
Srbija je moja zemlja! Srbija mi je dala da budem fudbaler i da se zna za mene. Jednog dana... Moraću da se odužim. Sigurno je da sam sada mlad za selektora. Biti trener svaki dan i biti selektor, nije isto. Svakome je čast da sedne na klupu svoje zemlje. To je vrhunac karijere. Voditi državni tim kao selektor. ...više
Dejan Stanković

Anketa

Da li ste za to da Nacionalni stadion ponese ime Siniše Mihajlovića?

Svi glasovi: 1306
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.