SRB | SLO | ENG

Španija

Vinisijus Žunior pokrenuo revolucionarne promene u Španiji: Ko rasistički vređa fudbalere, ide u zatvor!

Sara Milićev 10. jun 2024 0 Komentariši
Vinisijus Žunior, napadač Real Madrida. (foto: Getty Images)
Španija je prvi put u istoriji osudila ljude na zatvorsku kaznu zbog rasističkog ponašanja na fudbalskim terenima.

Trojica navijača Valensije koji su u maju 2023. godine imali rasistički ispad prema Vinisijusu Žunioru, brazilskom napadaču Reala, biće osuđeni na zatvorsku kaznu.

Osuđeni su na osam meseci zatvora, a uz to im je dve godine zabranjen dolazak na fudbalske stadione bilo gde u Španiji, pa će morati da snose sve sudske troškove.

Vinisijus je sam prepoznao jednog od počinitelja, dok su druga dva uhvaćena nakon pregleda snimaka sa stadiona. Vikali su mu da je majmun i imitirali su pomenutu životinju.

Originalna kazna trebala je da bude i veća, ali im je ona umanjena za trećinu nakon što su uputili formalno pismo izvinjenja Realu i Vinisijusu.

"Ova presuda je odlična vest za borbu protiv rasizma u Španiji, jer popravlja štetu koju je pretrpeo Vinisius Jr. i šalje jasnu poruku ljudima koji idu na fudbalski stadion kako bi vređali, da će ih La Liga identifikovati, prijaviti i pretrpeće kaznene posledice za svoje ponašanje", rekao je predsednik La Lige Havijer Tebas.

La Liga je u poslednje dve sezone španskim tužiteljima prijavila 16 incidenata rasističkog zlostavljanja Vinisijusa. U martu se Vinisijus rasplakao na konferenciji za novinare i rekao da se bori da ostane motivisan i uživa u igranju fudbala zbog stalnog zlostavljanja, pozivajući španske vlasti da preuzmu mere zaštite.

 

 

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Protiv Srbije? Rekao bih ovako. Oni sami nam daju dodatnu motivaciju. Ne bih prognozirao ništa, govorio bih nakon utakmice. Verujem u nas! Njihovi komentari i provokacije me dodatno pale, molim ih da ih bude što više. Jedva čekam tu utakmicu. Moje koreni su iz Srbije, ali na ovoj utakmici idem na sve ili ništa. Oni će imati navijače, mi takođe, daćemo sve od sebe i nadamo se dobrom kraju. ...više
Petar Stojanović
Takav smo narod da uvek hoćemo da svalimo krivicu na nekog drugog. Ne vidim razlog, zašto se ne radi bolje u mlađim kategorijama. Imam utisak da nam mladi igrači ne dolaze najobučeniji u prvi tim i to ne mislim na elementarnu tehniku pas i prijem lopte, to je fudbalska abeceda. Ovde se radi o pozicionoj igri, brojčanim odnosima, numeričkoj superiornosti. U tim stvarima, mladi igrači su nam needukovani. Biću surovo realan, ali naši igrači su manje obučeni od mnogih evropskih i svetskih nacija. To je nešto što mora da se preispita i to na najnižem nivou. ...više
Miloš Milojević
Pitali su me, ne znam koliko puta, hoću li biti kao Aleks Ferguson. U stvarnosti se to ne može dogoditi. To zato što to vi novinari ne dozvoljavate. Veoma je teško biti trener Barselone. Vidiš kako te kritikuju, kako žele da te ubiju. Sve to utiče na čoveka. ...više
Ćavi

Anketa

Da li ste za to da Nacionalni stadion ponese ime Siniše Mihajlovića?

Svi glasovi: 1552
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.