SRB | SLO | ENG

U fokusu

Za 23 godine, Srbija je imala samo dva različita šampiona: Kako je u drugim zemljama?

Sara Milićev 15. septembar 2023 0 Komentariši
Tabela. (foto: //)
Na tabeli zemalja Evrope koje imaju više klupskih osvajača od samo dva ili jednog, Srbija se nalazi na 47. mestu od 50. od 2000. godine do sad. To u prenesenom značenju govori o konkurenciji timova u različitim zemljama.
Samo Partizan i Crvena zvezda igraju fudbal u Srbiji. Bar tako tabela kaže. Niko u Srbiji, sem "večitih" od 2000. godine nije osvajao Superligu Srbije. Zvuči neverovatno, ali tako je.

Od 50. država sa tabele, Srbija se nalazi na 47. mestu. Ispod nje su samo Ukrajina i Škotska sa istim brojem klubova koji su osvajali lige - dva. 

Zemlja koja ima najviše osvajača lige jeste Švedska. U Švedskoj je čak 11 klubova od 2000. godine osvajalo ligu. Najviše titula ima Malme (23), zatim Geteborg (13), Norćeping (13). Ostalih 15. klubova lige imaju jednocifren broj titula i svaki tim ima bar jedan trofej lige.

Na drugom mestu je Mađarska sa devet timova. Naravno, na provm mestu Ferencvaroš sa 34 titule, zatim MTK sa 23, Ujpešt sa 20 i Honved sa 14. 

Bez Mađarske, devet timova osvajača lige imaju Kazahstan, Litvanija, Severna Makedonija i Jermenija.

Osam timova ima Franuska, Republika Irska, Finska, Albanija i Andora.

Sedam timova iz država sa titulom prvaka je najviše. Tu spadaju Norveška, Poljska, Slovačka, Rumunija, Island, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Belorusija, Vels, Estonija, Farska Ostrva, Malta i San Marino. 

Šest timova imaju Engleska, Italija, Turska, Danska, Austrija, Kipar, Izrael i Azerbejdžan

Sa pet timova su Španija, Nemačka, Belgija, Češka, Rusija, Bugarska, Severna Irska, Luksemburg i Holandija

Četiri kluba po državi imaju Holandija, Portugal, Grčka, Hrvatska, Švajcarska, Litvanija i Gibraltar

Samo Moldavija ima tri kluba osvajača sezone, zatim Srbija, Ukrajina i Škotska sa po dva tima. 
Tabela
(foto: /)

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Srbija je moja zemlja! Srbija mi je dala da budem fudbaler i da se zna za mene. Jednog dana... Moraću da se odužim. Sigurno je da sam sada mlad za selektora. Biti trener svaki dan i biti selektor, nije isto. Svakome je čast da sedne na klupu svoje zemlje. To je vrhunac karijere. Voditi državni tim kao selektor. ...više
Dejan Stanković
Kad sam došao zaista su bili "ubijeni" i falilo im je samopouzdanja. Igranje u Zvezdi je pritisak i odgovornost, a često to stranci ne razumeju. Kada dođete u veliki klub, očekuje se da to bude sad i odmah. To je teško u fudbalu, jer je nephodno vreme. Ipak, u modernom fudbalu nema vremena. Pokušavali smo da kroz priču to rešavamo. Svi oni su kvalitetni igrači koji su sa razlogom došli u Zvezdu. Treba im vratiti samopouzdanje. Ako igrač to nema, nije u stanju da pruži maksimum. To se stvara korektnim odnosom i poverenjem između trenera i igrača, ali i napornim radom. ...više
Vladan Milojević
Vrlo dobro poznajem Ćabija Alonsa i smatram da sanja samo o Liverpulu. Pretpostavljam da će se već ovog leta vratiti na Ostrvo i naslediti Klopa. ...više
Bastijan Švajnštajger

Anketa

Da li ste za to da Nacionalni stadion ponese ime Siniše Mihajlovića?

Svi glasovi: 1951
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.