SRB | SLO

Međunarodni fudbal

Legalno zaradili na Mundijalu: Talibani se napunili para

Ivan Radošević 26. novembar 2022 0 Komentariši
Mašine na izgradnji "Lusail" stadiona. (foto: Getty Images)
Britanski novinari otkrili da iza izgradnje stadiona za Mundijal stoji i aktuelna vlast u Avganistanu.
Engleski list "Telegraf" objavio je da su talibani zaradili milione od Svetskog prvenstva. Prema saznanjima tog izvora, oni su kupovali opremu za konstrukciju stadiona i infrastrukture za Mundijal i tu opremu papreno naplaćivali kompanijama koje su katarske vlasti angažovale za izgradnju objekata za Svetsko prvenstvo. Otkriveno je i kako su napravili sistem kojim su navodno stekli veliki novac, a sve zbog mirovnih pregovora o svojoj zemlji.
 
Kako je sve funkcionisalo? Ukratko, tako što su Katar, SAD i Ujedinjene nacije obezbedili ili nadgledali kako se talibanima isplaćuju ogromne plate da bi učestvovali u mirovnim pregovorima o Avganistanu a oni su taj novac sakrivali posle uplata na račun i zatim kupovali mehanizaciju neophodnu za izgradnju infrastrukture bez koje ne bi mogao da bude organizovan Mundijal.
 
"Viši zvaničnici među talibanima koristili su bogate plate koje su dobijali za mirovne pregovore da bi kupili mašine, a onda su ugovarali njihovo korišćenje za izgradnju infrastrukture turnira", navedeno je u tekstu.
 
Takođe, objavljeno je da je veliki deo vođstva talibana od 2013. godine živeo u Dohi, glavnom gradu Katara. Tamo su bili uključeni u dugotrajne pregovore o miru sa predstavnicima SAD i Ujedinjenih nacija.
"Talibani su imali velika ulaganja i turnir je za njih bio izvor para. Plaćeni su im milioni za to", otkrio je neimenovani izvor iz Dohe.
 
Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu 2021, a navodno su neki njihovi pripadnici imali po šest do 10 mašina, s tim da su po svakoj mesečno dobijali i do 11.600 evra. Za to vreme bili su, najblaže rečeno, potpuno obezbeđeni dok su učestvovali na pregovorima u Dohi, Saznajemo da su vlasti Katara, uz odobravanje SAD i Ujedinjenih nacija, plaćale članovima talibanskog političkog vrha stotine hiljada evra mesečno, da bi tako pomogli pregovore o miru sa Zapadom. 
 
Britanski list tvrdi da nema dokaza da su katarske vlasti uradile bilo šta nezakonito. Katarske vlasti tvrde da su mesečne naknade bile isplaćivane uz nadzor i koordinaciju sa SAD.
"Javna je tajna u ambasadi Avganistana u Dohi da je talibanski pregovarački tim zajedno sa političkim predstavništvom bio odlično plaćen od strane katarskog režima i da je investirao taj novac u opremu koja je korišćena na objektima za Svetsko prvenstvo". 
 
List zaključuje da iako navodne veze talibana sa Svetskim prvenstvom nisu nelegalne, ipak "otvaraju nova pitanja o turniru koji je praćen kontroverzama i optužbama o zlostavljanju i pogibiji radnika na izgradnji stadiona".

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Veliki ulog je Liga šampiona. Dobro je što smo došli do tog mesta da možemo da se uopšte borimo za direktan ulazak u takmičenje. ...više
Slobodan Urošević
Niko nije najavio povlačenje, i svi žele da odvedemo Srbiju na EURO u Nemačku posle 24 godine. I svi komentari igrača su u tom tonu. ...više
Dragan Stojković
Mnogi su očekivali da se tučemo u svlačionici i to nije tačno i to se nikada neće desiti. Igrači su igrali pod injekcijama, rizikujući karijere. Ginuli su za dres Srbije. ...više
Dragan Stojković

Anketa

Da li ste za to da Nacionalni stadion ponese ime Siniše Mihajlovića?

Svi glasovi: 135
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.