SRB | SLO

Engleska

Niko im ne može stati na put: Huligani opet divljaju u Premijer ligi!

Redakcija 23. septembar 2022 0 Komentariši
Navijači Mančester Sitija. (foto: Getty Images)
Veliki je porast izgreda i korišćenja pirotehnike na stadionima u Engleskoj i Velsu, sve više je uhapšenih navijača, neophodno uvođnjenje hitnih mera.
Nekada su navijači na Ostrru bili najozloglašeniji u Evropi, usledila je tragedija na Hejselu, gde su glavni vinovnici nesreće bile pristalice Liverpula i od tog trenutka sve se promenilo. Tadašnja premijerka Velike Britanije Margaret Tačer uvela je rigorozne zakone za izgrede na fudbalskim stadionima. I gle čuda, posle pet godina više nije bilo problema.

Međutim, četrdesetak godina kasnije, opet drama. Huligani su ponovo na engleskim stadionima! Naime, prijavljenih incidenata na utakmicama u Engleskoj ali i Velsu u porastu je za 60 posto u odnosu na sezonu pre pandemije koronavirusa, objavile su britanske vlasti. Podaci koje je dostavilo ministarstvo unutarnjih poslova pokazuju porast asocijalnog ponašanja na utakmicama. Incidenti su prijavljeni na 1.609 od 3.019 utakmica odigranih u 2021. godine.

I ne samo to. Hapšenja ljudi koja su  povezana sa fudbalom porasla su za 59 %, iza brave je završilo 2.198 osoba, što je najviše u poslednjih osam godina. Na 729 utakmica je prijavljeno korištenje pirotehnike, a na 561 su bacani razni predmeti na teren. U 384 utakmice prijavljeni su incidenti zločina iz mržnje!

Prema statistici, zabeležen je čak 441 ulazak navijača na teren, što je više nego duplo veći broj od sezone 2018./2019. Navijači londonskog Vest Hema uhapšeni su 95 puta prošle sezone, što ih čini najgorim prestupnicima. Posle njih slede navijači Mančester Sitija sa 76 privođenja, pa Mančester Junajteda (72), Lestera (59), Evertona (58)...

Nadležni sudovi u Engleskoj su izdali 516 naloga navijačima za zabranu prisustva utakmicama, a na kraju prošle sezone bilo je 1.308 aktivnih naloga. Zabrana prisustva utakmicama proširena je i na one koji su proglašeni krivima za zločin iz mržnje na internetu povezan sa fudbalom. Premier liga je objavila da će uvesti najmanje jednogodišnju zabranu prisustva utakmicama za svakoga ko uđe u teren ili koristi pirotehnička sredstva.

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Nisam igrao u Srbiji, ali uvek sam pratio prvenstvo, a da sam mogao igrao bih u Crveno zvezdi. ...više
Danijel Miličević
Ponosan sam što igram za nemačku reprezentaciju, ali naravno, ponosan sam i na svoje korene, a pošto je moja porodica iz Srbije, naravno da se osećam i kao Srbin. ...više
Lazar Samardžić
Protiv Švedske smo pokazali stil igre koji mi gajimo i želimo i dalje da pokazujemo. ...više
Dragan Stojković

Anketa

Da li ste za to da se vrate tribine za stajanje na stadione?

Svi glasovi: 205
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.