SRB | SLO | ENG
Komentar: Ivan Radošević

Komentar

Crveni karton: Momci, sa takvim ponašanjem za bolje i nismo

Ivan Radošević 17. februar 2022 0 Komentariši
Detalj sa meče na Marakani između Crvene zvezde i Radničkog. (foto: Osebni arhiv)
Dešavanja na meču Kupa Srbije Crvena zvezda - Radnički iz Niša pokazali na kom nam je trenutno nivou sportska kultura.
Zamislite. Stadioni novi, funkcionalni, tribine uz sam teren, prvih 20 redova gledalaca čuje kad udari kost o kost, kada se ispuca lopta, kako kao parna lokomotiva diše desni spoljni dok sprinta uz aut-liniju kako bi centrirao, a trči ti omiljeni igrač u zagrljaj posle postignutog gola... Samo zamislite.

O tome u Srbiji, a i celom balkanskom regionu, možete samo da maštate. Da, delom su krive fudbalske organizacije i klubovi. Infrastruktura im je na nekom 127. mestu kada se prave planovi i budžeti. Sve se radi samo da bi se zadovoljili minimalni uslovi UEFA za odigravanje mečeva. Veći deo krivice snosimo mi sami, jer nikako da postavimo neku Margaret Tačer u političku fotelju da preseče.

Stadioni u Srbiji ispunjavaju minimalne kriterijume UEFA.

Novi dokaz u nizu je poslednja utakmica osmine finala Kupa Srbije Crvena zvezda - Radnički. Šta bi se u Beogradu desilo sa mladim Nikolom Štulićem da su tribine bile uz samu gol-aut liniju? I to možete da zamislite, naravno. Ili sa svakim protivničkim igračem koji bi postigao gol ili oštrije startovao na ljubimca domaće publike?

E, zato su nam ti stadioni i takav način posmatranja fudbala samo u mašti. Ali, možemo da uživamo svakog vikenda gledajući Premijer ligu i da se pitamo kako bi izgledala utakmica voljenog kluba u tim uslovima. Možda čak i da prisustvujemo takvom meču u nekom evrokupu, ali i tada sa neke galerije, daleko od prvih redova. Izgleda da nam je tu i mesto.

Loši primeri iskusnog Milana Borjana i mladog Nikole Štulića.

Nedostaje nam malo osnovne sportske kulture. Prvo, ne poštujemo protivnike, jer iz tog poštovanja ne bi se izrodilo ni ono Štulićevo utišavanje “severa”. Ali, mlad je i video je taj potez milion puta od starijih na milionima terena širom sveta.

Drugo, sami delimo pravdu. Da nije tako, tada ne bi bilo ni onog naletanja Borjana, ni uletanja kompletnih klupa u teren. Kao da smo u Brazilu, ili Argentini. A, i tamo se polako smiruju strasti. U svim sportskim pravilima piše da onaj ko prvi udari, ili napravi nesportski gest bude kažnjen isključenjem. Ali, onaj ko nastavi nesportsko ponašanje, uz direktnu kaznu snosi težu sankciju kod disciplinskih organa.

Treće, a možda i najvažnije, gajenje pravih vrednosti. Toliko dugo su pogrešni idoli na sceni u celom regionu da su nam ratovi, šovinizam, kriminal, starlete i ponašanje iz rijaliti šoova izbili i ono malo ljudskosti i pristojnosti. Baš zbog toga je potez Dejana Stankovića kada je prišao Štuliću onaj pravi. Šta mu je rekao, to je između njih dvojice, ali se nadamo da je reagovao u stilu starijeg brata. To bi nam vratilo nadu da ćemo i mi, možda, jednog dana gledati fudbal iz prvog reda pored aut linije.

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Pitali su me, ne znam koliko puta, hoću li biti kao Aleks Ferguson. U stvarnosti se to ne može dogoditi. To zato što to vi novinari ne dozvoljavate. Veoma je teško biti trener Barselone. Vidiš kako te kritikuju, kako žele da te ubiju. Sve to utiče na čoveka. ...više
Ćavi
Takav smo narod da uvek hoćemo da svalimo krivicu na nekog drugog. Ne vidim razlog, zašto se ne radi bolje u mlađim kategorijama. Imam utisak da nam mladi igrači ne dolaze najobučeniji u prvi tim i to ne mislim na elementarnu tehniku pas i prijem lopte, to je fudbalska abeceda. Ovde se radi o pozicionoj igri, brojčanim odnosima, numeričkoj superiornosti. U tim stvarima, mladi igrači su nam needukovani. Biću surovo realan, ali naši igrači su manje obučeni od mnogih evropskih i svetskih nacija. To je nešto što mora da se preispita i to na najnižem nivou. ...više
Miloš Milojević
Mateus Saldanja i bilo koji drugi igrač, a koji je stigao na leto u Partizan, nije na prodaju! Ne pregovaramo ni sa jednim turskim klubom, niti sa bilo kojim drugom ekipom u vezi sa Saldanjom. ...više
Miloš Vazura

Anketa

Da li ste za to da Nacionalni stadion ponese ime Siniše Mihajlovića?

Svi glasovi: 1462
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.