SRB | SLO | ENG

Nostalgija

Na današnji dan pre 30 godina: Tirke otišao u legendu

Ivan Radošević 13. decembar 2022 0 Komentariši
Reprezentacija Jugoslavije u Montevideu 1930. (foto: /)
Aleksandar Tirnanić Tirke, igrač koga su voleli i oni koji nisu gledali fudbal.
Na prvom Svetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju reprezentacija Jugoslavije sastavljena samo od igrača iz Srbije zabeležila je istorijski uspeh osvojivši treće mesto. Ipak, sudbina Aleksandra Tirnanića Tirketa po povratku iz Montevidea podjednako je interesantna iako mnogo manje poznata.
 
Aleksandar Tirnanić Tirke zapravo nije otkriven na Čuburi, mladi fudbaler jeste bio "čudo BSK", ali je pre toga, još sa 13 godina, počeo da igra u SK Olimpija. Shvativši talenat, ubrzo je napustio školu i potpuno se posvetio fudbalu. Sa 17 godina Tirke je debitovao za seniorski tim. U reprezentaciji je igrao od 1929. godine i u trenutku polaska za Urugvaj i on i Moša su bili već prilično poznati fudbaleri.
 
Aleksandar Tirnanić Tirke imao je nepunih 20 godina kada je 1930. sa reprezentacijom krenuo put dalekog Montevidea. Samo dan pre 20. rođendana Tirke je na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu postigao gol i upisao se u istoriju.
 
Prva fudbalska zvezda Jugoslavije i veliki boem
Aleksandar Tirnanić je celu profesionalnu karijeru proveo u BSK, gde je sa Mošom Marjanovićem činio neraskidivi tandem. Za ovaj tim je odigrao 500 utakmica, a dres sa državnim grbom je oblačio 50 puta i postigao 12 golova.
 
Bio je jedan od najpopularnijih sportista u zemlji i jedna od prvih pravih fudbalskih zvezda. Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić postali su prvi igrači koji su posle Svetskog prvenstva u Urugvaju od kluba počeli da primaju platu.
 
Aleksandar Tirnanić je slovio za velikog boema. Beograđani se iz priče sećaju veseljaka iz neke od prestoničkih kafana gde je, zajedno sa Mošom, lumpovao do zore.  Iako Tirke nikada nije bio član, znalo se da je pre rata bio simpatizer revolucionarnog radničkog pokreta. Družio se sa Kočom Popovićem, Ivom Lolom Ribarom, a postoje i indicije da je za komunističku partiju nosio poverljiva pisma u inostranstvo dok je sa timom putovao na utakmice. 
 
Aleksandar Tirnanić Tirke
Aleksandar Tirnanić Tirke. (foto: /)

Bio je jedan od najpoznatijih sportista koji su, zajedno sa Milutinom Ivkovićem - Milutincem podržao akciju o bojkotu Olimpijskih igara 1936. godine. Poslednju utakmicu u dresu nacionalnog tima Tirke je odigrao kada je oružje već uveliko zveckalo Evropom 31. marta 1940. godine protiv Rumunije.
 
Posle rata i igračke karijere, Aleksandar Tirnanić se oprobao i u trenerskom poslu. Bio je selektor Jugoslavije i predvodio je tim na dva Svetska prvenstva, 1954. i 1958. godine. Bio je u selektorskoj komisiji na Evropskom prvenstvu 1960. kada je Jugoslavija zauzela drugo mesto, kao i na Olimpijskim igrama 1960. kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlato.
 
Kao selektor sastavio je ili je učestvovao u sastavljanju tima čak 102 puta. Doživeo je lepu starost. Umro je u Beogradu 13. decembra 1992. u 82 godini života. Danas, jedna ulica u Beogradu nosi njegovo ime.

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Ovaj trener im samo nanosi štetu. Kako možete otpustiti Kristijana Ronalda? To su takvi ljudi. On je bio najbolji strelac tima, a onda su ga izbacili. Sa ovim ćelavim ljudima uvek ima problema. ...više
Arturo Vidal kritikuje Erika Ten Haga
Barak daje drugačiju formaciju od Dekija. Agresija, izlaženje na loptu, to je zajedničko, tako da se ne razlikuju puno u tome. Barak drugačije razmišlja u odnosu na ostale trenere. Sada delujemo ozbiljnije sa njim. Bili smo ozbiljni, ali od njegovog dolaska to je sve kako treba. Iako deluje vrlo ozbiljno, ume nekada i da se našali. Van treninga, zaista je šala, ali kada se radi - "pun gas". ...više
Vladimir Lučić o Baraku Baharu
Srbija ima skoro podjednaku ekipu kao mi, ali nešto joj nedostaje. Mi smo se dobro posložili na svim razinama i tad su počeli rezultati dolaziti. Normalno je da navijam za reprezentacije iz regije, da navijam za Srbiju protiv Nigerije. Pa za koga bih trebao navijati. ...više
Zlatko Dalić

Anketa

Da li ste za to da Nacionalni stadion ponese ime Siniše Mihajlovića?

Svi glasovi: 860
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.