SRB | SLO | ENG

Nostalgija

Na današnji dan pre 30 godina: Tirke otišao u legendu

Ivan Radošević 13. decembar 2022 0 Komentariši
Reprezentacija Jugoslavije u Montevideu 1930. (foto: //)
Aleksandar Tirnanić Tirke, igrač koga su voleli i oni koji nisu gledali fudbal.
Na prvom Svetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju reprezentacija Jugoslavije sastavljena samo od igrača iz Srbije zabeležila je istorijski uspeh osvojivši treće mesto. Ipak, sudbina Aleksandra Tirnanića Tirketa po povratku iz Montevidea podjednako je interesantna iako mnogo manje poznata.
 
Aleksandar Tirnanić Tirke zapravo nije otkriven na Čuburi, mladi fudbaler jeste bio "čudo BSK", ali je pre toga, još sa 13 godina, počeo da igra u SK Olimpija. Shvativši talenat, ubrzo je napustio školu i potpuno se posvetio fudbalu. Sa 17 godina Tirke je debitovao za seniorski tim. U reprezentaciji je igrao od 1929. godine i u trenutku polaska za Urugvaj i on i Moša su bili već prilično poznati fudbaleri.
 
Aleksandar Tirnanić Tirke imao je nepunih 20 godina kada je 1930. sa reprezentacijom krenuo put dalekog Montevidea. Samo dan pre 20. rođendana Tirke je na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu postigao gol i upisao se u istoriju.
 
Prva fudbalska zvezda Jugoslavije i veliki boem
Aleksandar Tirnanić je celu profesionalnu karijeru proveo u BSK, gde je sa Mošom Marjanovićem činio neraskidivi tandem. Za ovaj tim je odigrao 500 utakmica, a dres sa državnim grbom je oblačio 50 puta i postigao 12 golova.
 
Bio je jedan od najpopularnijih sportista u zemlji i jedna od prvih pravih fudbalskih zvezda. Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić postali su prvi igrači koji su posle Svetskog prvenstva u Urugvaju od kluba počeli da primaju platu.
 
Aleksandar Tirnanić je slovio za velikog boema. Beograđani se iz priče sećaju veseljaka iz neke od prestoničkih kafana gde je, zajedno sa Mošom, lumpovao do zore.  Iako Tirke nikada nije bio član, znalo se da je pre rata bio simpatizer revolucionarnog radničkog pokreta. Družio se sa Kočom Popovićem, Ivom Lolom Ribarom, a postoje i indicije da je za komunističku partiju nosio poverljiva pisma u inostranstvo dok je sa timom putovao na utakmice. 
 
Aleksandar Tirnanić Tirke
Aleksandar Tirnanić Tirke. (foto: /)

Bio je jedan od najpoznatijih sportista koji su, zajedno sa Milutinom Ivkovićem - Milutincem podržao akciju o bojkotu Olimpijskih igara 1936. godine. Poslednju utakmicu u dresu nacionalnog tima Tirke je odigrao kada je oružje već uveliko zveckalo Evropom 31. marta 1940. godine protiv Rumunije.
 
Posle rata i igračke karijere, Aleksandar Tirnanić se oprobao i u trenerskom poslu. Bio je selektor Jugoslavije i predvodio je tim na dva Svetska prvenstva, 1954. i 1958. godine. Bio je u selektorskoj komisiji na Evropskom prvenstvu 1960. kada je Jugoslavija zauzela drugo mesto, kao i na Olimpijskim igrama 1960. kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlato.
 
Kao selektor sastavio je ili je učestvovao u sastavljanju tima čak 102 puta. Doživeo je lepu starost. Umro je u Beogradu 13. decembra 1992. u 82 godini života. Danas, jedna ulica u Beogradu nosi njegovo ime.

KOMENTARI

0
Vest nema komentara.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PONIŠTI
OBJAVI

SREDI KOMENTAR

PONIŠTI
SAČUVAJ

Poslednji komentari

Najviše komentarisano

Istaknuto

Takav smo narod da uvek hoćemo da svalimo krivicu na nekog drugog. Ne vidim razlog, zašto se ne radi bolje u mlađim kategorijama. Imam utisak da nam mladi igrači ne dolaze najobučeniji u prvi tim i to ne mislim na elementarnu tehniku pas i prijem lopte, to je fudbalska abeceda. Ovde se radi o pozicionoj igri, brojčanim odnosima, numeričkoj superiornosti. U tim stvarima, mladi igrači su nam needukovani. Biću surovo realan, ali naši igrači su manje obučeni od mnogih evropskih i svetskih nacija. To je nešto što mora da se preispita i to na najnižem nivou. ...više
Miloš Milojević
Joviću nešto nedostaje. Može utjecati na određene utakmice, ali mu nije sudbina da igra važnu ulogu, a Milan će trebati napadača koji će znati pretvoriti prilike u golove. Teško je osloniti se na Jovića. Možda će se u budućnosti poboljšati, ali trenutno ne djeluje kao napadač koji bi mogao odigrati ključnu ulogu za Milan. ...više
Masimo Ambrosini
Protiv Srbije? Rekao bih ovako. Oni sami nam daju dodatnu motivaciju. Ne bih prognozirao ništa, govorio bih nakon utakmice. Verujem u nas! Njihovi komentari i provokacije me dodatno pale, molim ih da ih bude što više. Jedva čekam tu utakmicu. Moje koreni su iz Srbije, ali na ovoj utakmici idem na sve ili ništa. Oni će imati navijače, mi takođe, daćemo sve od sebe i nadamo se dobrom kraju. ...više
Petar Stojanović

Anketa

Da li ste za to da Nacionalni stadion ponese ime Siniše Mihajlovića?

Svi glasovi: 2662
Nogomania.rs
Sve ostalo je nebitno.

Portal www.nogomania.com jedan je od najposećenijih sa sportskim sadržajem u regionu.

Na dnevnom nivou se nude sadržaji iz sveta fudbala, a na medijskom prostoru prisutan je od 2000. godine.